Un aparat de muls este alcatuit din mai multe piese de schimb esentiale care lucreaza impreuna pentru a facilita procesul de muls al animalelor, precum vaci, capre sau oi. Iata principalele componente ale unui aparat de muls:
Pompa de vid:
- Montaj: Pompa de vid este de obicei montata pe un suport sau un cadru stabil si se conecteaza la sursa de alimentare electrica. Asigurati-va ca respectati instructiunile producatorului in ceea ce priveste amplasarea si fixarea pompei.
- Utilizare: Pompa de vid genereaza si mentine vidul necesar in sistemul de muls. Porniti pompa conform instructiunilor producatorului si reglati nivelul de vid potrivit pentru animalele pe care le mulgeti.
- Intretinere: Verificati regulat nivelul uleiului in pompa de vid si inlocuiti uleiul conform recomandarilor producatorului. Curatati filtrele de aer si asigurati-va ca mecanismele interne sunt curate si lubrifiate.
Regulatorul de vid:
- Montaj: Regulatorul de vid se conecteaza la pompa de vid si la sistemul de tuburi de muls. Urmariti instructiunile producatorului pentru a conecta si regla corect regulatorul de vid.
- Utilizare: Regulatorul mentine nivelul de vid optim in sistemul de muls, protejand animalele de disconfort sau ranire. Asigurati-va ca regulatorul este setat la presiunea corecta inainte de a incepe mulsul.
- Intretinere: Verificati si curatati regulat componentele regulatorului de vid. Inlocuiti piesele uzate sau deteriorate conform recomandarilor producatorului.
Rezervorul de colectare a laptelui:
- Montaj: Rezervorul se monteaza pe un suport stabil si se conecteaza la sistemul de tuburi de muls. Asigurati-va ca toate conexiunile sunt etanse si ca rezervorul este bine fixat.
- Utilizare: Rezervorul colecteaza laptele muls intr-un mod igienic si sigur. Asigurati-va ca rezervorul este golit si curatat dupa fiecare sesiune de muls.
- Intretinere: Spalati rezervorul cu apa si detergent adecvat dupa fiecare utilizare. Inspectati-l regulat pentru a detecta eventualele fisuri sau scurgeri si reparati sau inlocuiti-l dupa necesitate.
Tuburile de muls:
- Montaj: Conectati tuburile de muls la pompa de vid, regulatorul de vid si rezervorul de colectare a laptelui, asigurandu-va ca toate conexiunile sunt etanse si corecte.
- Utilizare: Tuburile de muls transporta laptele de la mansoane la rezervorul de colectare, asigurand un proces igienic si eficient.
- Intretinere: Spalati tuburile cu apa si detergent adecvat dupa fiecare utilizare. Verificati periodic tuburile pentru fisuri, uzura sau scurgeri si inlocuiti-le dupa necesitate. De asemenea, asigurati-va ca toate conexiunile raman etanse si ca nu exista blocaje in interiorul tuburilor.
Mansoanele de muls:
- Montaj: Mansoanele de muls se ataseaza la suportul pentru mansoane si se conecteaza la tuburile de muls. Asigurati-va ca mansoanele sunt bine fixate si aliniate corect pe uger.
- Utilizare: Mansoanele de muls aplica un vid controlat la ugerul animalului pentru a extrage laptele. Asigurati-va ca mansoanele sunt pozitionate corect pe uger si ca pulsarea este setata la ritmul potrivit pentru confortul animalului.
- Intretinere: Dupa fiecare sesiune de muls, demontati mansoanele si spalati-le cu apa si detergent adecvat. Verificati mansoanele pentru uzura sau deteriorare si inlocuiti-le dupa necesitate.
Dispozitivul de pulsare (pulsatorul):
- Montaj: Dispozitivul de pulsare se conecteaza la sistemul de tuburi si la mansoanele de muls. Urmati instructiunile producatorului pentru a instala si regla corect dispozitivul.
- Utilizare: Dispozitivul de pulsare controleaza ritmul de aplicare a vidului in mansoane, imitand actiunea naturala de muls. Asigurati-va ca pulsarea este setata la ritmul potrivit pentru animalele pe care le mulgeti.
- Intretinere: Verificati si curatati regulat componentele dispozitivului de pulsare. Inlocuiti piesele uzate sau deteriorate conform recomandarilor producatorului.
Suportul pentru mansoane:
- Montaj: Suportul pentru mansoane se monteaza pe un cadru sau o bara stabila si se conecteaza la mansoanele de muls. Asigurati-va ca suportul este bine fixat si ca mansoanele sunt aliniate corect.
- Utilizare: Suportul pentru mansoane faciliteaza atasarea si alinierea mansoanelor de muls pe ugerul animalului, asigurand un proces de muls eficient si confortabil.
- Intretinere: Curatati si inspectati suportul pentru mansoane in mod regulat, inlocuind orice piese uzate sau deteriorate dupa necesitate.
Filtrele:
- Montaj: Filtrele sunt instalate in cadrul sistemului de muls pentru a impiedica impuritatile sau particulele straine sa ajunga in rezervorul de colectare a laptelui.
- Utilizare: Filtrele protejeaza laptele si asigura igiena si calitatea acestuia, retinand particulele straine in timpul procesului de muls.
- Intretinere: Inlocuiti filtrele conform recomandarilor producatorului si curatati-le regulat pentru a mentine eficienta si igiena sistemului de muls. Verificati filtrele in mod regulat pentru a va asigura ca nu sunt colmatate sau deteriorate si inlocuiti-le, daca este necesar.
Legaturile si conectorii:
- Montaj: Legaturile si conectorii se folosesc pentru a asigura conexiuni etanse intre toate componentele aparatului de muls. Urmati instructiunile producatorului pentru a instala si conecta corect legaturile si conectorii.
- Utilizare: Aceste conexiuni permit un transfer eficient si sigur al laptelui si vidului prin sistemul de muls, asigurand un proces igienic si fara probleme.
- Intretinere: Verificati si strangeti regulat legaturile si conectorii pentru a preveni scurgerile sau pierderile de vid. Inlocuiti orice piese uzate sau deteriorate dupa necesitate.
Sistemul de spalare si curatare:
- Montaj: Sistemul de spalare si curatare poate include dispozitive si accesorii care faciliteaza curatarea si dezinfectarea aparatului de muls. Urmati instructiunile producatorului pentru a instala si utiliza corect aceste dispozitive.
- Utilizare: Utilizati sistemul de spalare si curatare dupa fiecare sesiune de muls pentru a elimina resturile de lapte si a dezinfecta componentele aparatului de muls, asigurand igiena si protejand sanatatea animalelor.
- Intretinere: Curatati si inspectati regulat dispozitivele si accesoriile de spalare si curatare, inlocuind orice piese uzate sau deteriorate dupa necesitate. Asigurati-va ca utilizati detergenti si solutii de dezinfectare adecvate, conform recomandarilor producatorului.